zondag 4 april 2010

De Zilverroute of de Via de la Plata

De ontdekking van het graf van de apostel Jacobus in Galicië in het jaar 813 is het begin van de bedevaartstochten naar Santiago de Compostela.

De Via de la Plata of de zilverroute is een van de routes naar het graf van de apostel, zij volgt vanaf Sevilla de oude Romeinse weg die van het zuiden over Astorga in rechte lijn naar Gijon aan de kust liep. Deze route begint in Andalusië, gaat via het gebied van Estramaduro, loopt door een deel van de Castillaanse vlakte ( Meseta) en Galicië. De afstand van de route is ongeveer 1000 km. De route heeft twee varianten vanaf Salamanca, de een via Zamora en na Riego del Camino naar Astorga en verder middels de route over de Camino Frances, of de route over Ourense.

De route werd in de prehistorie gebruikt door jagersvolken, met de komst van de Romeinen in het jaar 218 voor Christus werd Spanje opgenomen in het grote netwerk van “heirwegen” dat alle van de toen der tijd bekende wereld met elkaar verbond. Deze kosmopolitische samenleving zou een wereldrijk bewerkstelligen Dat het menselijk voorstellingsvermogen te boven ging en een van de belangrijkste hoogtepunten daarvan was het wegennetwerk dat Rome leven en rijkdom bracht.

De doorgaande routes van het wereldrijk werden handelswegen voor het vervoer van goederen en de uitwisseling van ervaringen. Alle wegen leiden naar Rome!

Tussen de jaren 29 en 19 voor Christus rondde keizer Augustus de verovering van Spanje af en werd met de aanleg van de “heirweg” begonnen, de belangrijkste in het westen van het schiereiland, die Mérida als hoofdstad van de nieuwe provincie Lusitaniè zou verbinden met de legerplaatsen Astorga en León. Het belang van de zogenoemde zilverroute, die eind tweede eeuw na Christus werd voltooid had zowel te maken met de handel als met het feit dat deze route een grote rol heeft gespeeld bij talrijke gebeurtenissen in de Spaanse geschiedenis. Op de vraag hoe “de Zilverroute, Via de la Plata” aan zijn naam gekomen is wordt duidelijk uit de afleiding van het woord “BaLata” een Arabische naam voor geplaveide weg betekende, dat heeft niet te maken met zilver of waarde, tenzij als handelsbenaming. Later is de verbinding met Gijón en Sevilla tot stand gekomen.

De zilverroute heeft sinds onheugelijke tijden een ontmoetingspunt gevormd voor verschillende volken, omgeven door prachtig landschap, verfraaid met monumenten. Het is geen toeval dat de drie steden die de route doorkruist Salamanca, Cáceres en Merida op de werelderfgoed lijst zijn geplaatst. De plaatsen die als het ware de navelstreng van deze route vormen zijn een smeltkroes van structuren en ornamenten, verrijkt met gevarieerde folklore en een gastronomie waarin overheerlijke gerechten begeleid worden door smaakvolle wijnsoorten. Want de route heeft het meest fundamentele kenmerk van de legendarische wortels nog steeds niet verloren, als kruispunt van beschaving, kunststijlen en historische bestemmingen.

De Via Plata kan het beste in het voor of najaar worden gelopen, de winter kan streng zijn en de zomer extreem warm. De lente en de herfst zijn minder gebonden aan de klimatologische veranderingen en kunnen daarom de beste keus zijn.

De bijzonderheid van deze van tocht is dat op enkele etappes geen gelegenheid is om inkopen te doen, water aan te vullen of voorzieningen tegen te komen waar we kunnen eten of drinken. De tocht wordt voor ons aangeduid door gele pijlen die door vrijwilligers worden onderhouden. De aanwijzingen zijn vaak onregelmatig en een enkele keer zeldzaam.

Als u met ons mee wilt gaan op onze tocht willen wij u goede weg of om de gewijde uitdrukking te gebruiken „Buen Camino“ toewensen !
We vinden het leuk als u af en toe eens een reactie schrijft op het blog !

1 opmerking:

  1. Hans van Berkel8 april 2010 om 13:18

    Hallo Dirk,

    Je bent pas een paar uur onderweg, maar ik ben nu al jaloers. Ik wens jou en je maten het allerbeste toe. Mooi weer, spirituele gedachten en een behouden aankomst. Ik zal je blijven volgen. Nog even je link opslaan in mijn favorieten!

    BeantwoordenVerwijderen