dinsdag 18 mei 2010

Dag 39 Outeiro - Santiago de Compostela

Ondanks dat ik voor de derde keer in Santiago aankom, blijft het een bijzondere gebeurtenis om het plein op te wandelen en al die pelgrims, toeristen en de kerk te zien. Het is voor mij een moment om even stil te staan, zitten aan de kant en te kijken en het laten gebeuren van al die indrukken, de imposante kerk, al die kleuren die dwarrelen over het plein en dan je eigen gedachten van duizend kilometer en dat is niet niks. Ik ben er stil van.


Vanmorgen na een goed ontbijt vertrokken, als ik op het pad arriveer dat gaat naar Santiago, loopt de Canadees achter mij en we zwaaien even vrolijk naar elkaar voordat we heuveltje op en af gaan, want hij blijft klimmen en dalen in Galicië, zelfs in Santiago is de laatste heuvel nog een forse klim, een paar straatjes door en dan ben je bij de kerk. Ik ben al aardig bekend in Santiago waardoor ik vaak weet waar ik heen moet, voor nieuwkomers is het vaak wat zoeken in de kleine straatjes. Om half elf heb ik de 15 kilometer er op zitten, in het begin van Santiago nog een forse omleiding wegens het aanleggen van een nieuwe snelweg waardoor er weer een stuk pelgrimspad verdwenen is.
Na het plein naar het pelgrimsbureau om de laatste stempel te halen in mijn paspoort en mijn Compostela op te halen. Hoewel er veel pelgrims rondlopen die even als ik aangekomen zijn wordt ik vlot geholpen, uit het bureau gekomen zie ik twee van mijn tochtgenoten terug een warme begroeting en felicitaties we spreken af in de kerk. Een hotelletje genomen in de buurt waar wij vorig jaar ook zaten, koffie gedronken en op naar de kerk. De meeste ingangen zijn geblokkeerd, achter staat een lange rij wachtende voor een bezoek aan het altaar en een zij ingang is open voor bezoek aan de kerk of de mis. Het is vol in de kerk, bom vol, veiligheidsmensen in pijen lopen rond en geven aanwijzingen waar je wel en niet mag staan, veel mag niet en je moet doorlopen. Ik vind een plekje bij mijn Duitse vriend vlak bij het podium en we hebben goed zicht, er wordt veel gezongen en veel gezegd waar ik niet alles van kan volgen, velen gaan naar het uitdelen van de hosties en wat ik nog niet gezien heb bij mijn bezoeken aan de mis is het zwaaien van het wierookvat, spectaculair!!!
Op het plein ontmoeten we elkaar weer en zijn met ons zevenen. Na de foto's op het plein is der tijd voor bier en zeker gezien het warme weer met het zonnetje erbij laten wij ons dit goed smaken en heffen het glas op een geslaagde tocht.4 opmerkingen:

 1. Hoi Dirk,
  Gefeliciteerd met je wandeltocht naar Santiago, ben wel een beetje jaloers bij het zien van de beelden van Santiago. Maar mijn tijd komt nog wel.
  Je gaat toch nog wel door naar Finisterre? Wel doen hoor! Geniet er nog maar lekker van. Gr Corry Siffels

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hoi Dirk

  Gefeliciteerd met het halen van Santiago en met mooi weer, geweldig hoor !! een prestatie waar je trots op mag zijn ! geniet nog even van de mooie stad en het warme weer en dan verder naar Finistere ????? of vier je je verjaardag thuis ??

  groetjes van Bart en Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tatadaaaaaaaaa, zo effe gelopen naar Santi, zeg je dan :-) garandioos Dik!!
  en wat een binnenkomst met een lekker zonnetje erbij, nu nog even je pelgrims verhalen bundelen en uitgeven ! en nu op naar Marianne :-) !! of wandel je nog even door ?

  Groetjes uit Maasland, Els&Gert-jan

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jaaaaaaaaaaaaaaaaaa je bent er, voor de derde keer in Santiago. Wat een prestatie.
  Geniet vandaag nog van Spanje, rustige vlucht morgen.
  Het is hier schitterend weer.
  Gezellig weekend met Marianne en de kippetjes!

  Liefs Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen